Latest Laravel Interview Questions/Answer

In this post, I am going to explain “Laravel 8 latest Interview Questions and Answer”. We can’t read minds, unfortunately, but we’ll give you the next best thing: a list of more than 20 of the most commonly asked interview questions, along with advice for answering them all.

1) Explain Events in laravel ?

Ans:- An event is an action or occurrence recognized by a program that may be handled by the program or code. Laravel events provides a simple observer implementation, that allowing you to subscribe and listen for various events/actions that occur in your application.

All Event classes are generally stored in the app/Events directory, while their listeners are stored in app/Listeners of your application.

2) What is the latest version of Laravel?

Ans:-  Laravel 8 is the latest version of Laravel. It was officially released on 11 Sep 2020. Laravel 8 has made with new features like Laravel Jetstream, Migration Squashing, Model Factory classes, Tailwind CSS (Used for Pagination Views), and usability improvements.

3) What are the new features of Laravel 8?

Ans:-  Laravel 8 released on the 8th of September 2020 with new additional features and some modifications to the existing features.

The following list shows the new features of Laravel 8:

  • Laravel Jetstream
  • Models directory
  • Model factory classes
  • Migration squashing
  • Time testing helpers
  • Dynamic blade components
  • Rate limiting improvements

4) What is the command you can use to check whether you have installed the composer on your computer?

Ans:-  You can run the following command in the command prompt to check whether you have successfully installed the composer on your computer.

5) How can you check the installed Laravel version of a project.

Ans:-  Go to the project directory in the command prompt and run the following command:

Alternatively, you can run the following command also.

6) What are bundles in Laravel?

Ans:- Bundles are used to increase the functionality of Laravel. In Laravel, bundles are popularly known as packages. It contains configuration, routes, migrations, views, etc.

7) What is routing?

Ans:- Routing is the process of accepting a request and sending it to the relevant function in the controller.

8) What is Middleware?

Ans:-  Middleware behaves like a bridge and a filtering mechanism between a request and a response.

9) What is seeding?

Ans:- Developers need test data when developing an application. Seeding is the insertion of data to the database for testing purposes.

10) What is database migration. How to create migration via artisan ?

Ans:- Migrations are like version control for your database, that’s allow your team to easily modify and share the application’s database schema. Migrations are typically paired with Laravel’s schema builder to easily build your application’s database schema.

Use below commands to create migration data via artisan.

11) What is reverse routing in Laravel?

Ans:-  Laravel reverse routing is generating URL’s based on route declarations. Reverse routing makes your application so much more flexible. It defines a relationship between links and Laravel routes. When a link is created by using names of existing routes, appropriate Uri’s are created automatically by Laravel. Here is an example of reverse routing.

Using reverse routing we can create a link to it and pass in any parameters that we have defined. Optional parameters, if not supplied, are removed from the generated link.

It will automatically generate an Url like http://xyz.com/login in view.

12) List types of relationships available in Laravel Eloquent?

Ans:-  Below are types of relationships supported by Laravel Eloquent ORM.

  • One To One
  • One To Many
  • One To Many (Inverse)
  • Many To Many
  • Has Many Through
  • Polymorphic Relations
  • Many To Many Polymorphic Relations

13) How to check request is ajax or not ?

Ans:-  In Laravel, we can use $request->ajax() method to check request is ajax or not.

14) What is yield in Laravel?

Ans:-  In Laravel, @yield is principally used to define a section in a layout and is constantly used to get content from a child page unto a master page. So, when the Laravel performs blade file, it first verifies if you have extended a master layout, if you have extended one, then it moves to the master layout and commences getting the @sections.

15) What are the common tools used to send emails in Laravel?

Ans:-  The following list below shows some common tools that can be used to send emails in Laravel.

  • Mailtrap
  • Mailgun
  • Mailchimp
  • Mandrill
  • Amazon Simple Email Service (SES)
  • Swiftmailer
  • Postmark

16) How do you do soft deletes?

Ans:-  Scopes allow you to easily re-use query logic in your models. To define a scope, simply prefix a model method with scope:

Usage:

Sometimes you may wish to define a scope that accepts parameters. Dynamic scopes accept query parameters:

Usage:

17) What are named routes in Laravel?

Ans:-  You can specify route names for controller actions:

18) What is Closure in Laravel?

Ans:-  A Closure is an anonymous function. Closures are often used as callback methods and can be used as a parameter in a function.

19) How can you use a custom table in Laravel Modal?

Ans:-  You can use the custom table in Laravel by overriding protected $table property of Eloquent.
Below is sample uses

20) What is Listeners in Laravel?

Ans:-   Laravel’s events provide a simple observer implementation, allowing you to subscribe and listen for various events that occur in your application. Event classes are typically stored in the app/Events directory, while their listeners are stored in app/Listeners. Don’t worry if you don’t see these directories in your application since they will be created for you as you generate events and listeners using Artisan console commands.

Leave a Comment